per què invertir en el LHC?
Des de l'últim post escrit durant el setembre. Ja ningú comenta res de la "màquina-laboratori" que fa poc ens havia d'enviar a tots a l'altre barri. Sembla que tot està en ordre i pel moment la física de partícules ha tornat a l' n-èssim pla que li correspon dins d'aquesta societat.
Però en aquest petit lloc de la xarxa, som una mica com el reducte gal que tenien Astèrix i Obèlix, i resisitim. Encara xerrarem una mica més sobre el tema. Perquè de fet, a banda del rap... què en sabem de l'LHC?
Avui us aproparé (perquè a la xarxa ja està escrit tot això) a la resposta d'una qüestió que segur que us heu fet sentint parlar de tot això...
PER QUÈ CAL CONSTRUIR I INVERTIR EN UN ACCELERADOR DE PARTÍCULES?
Per ajudar a la comunitat de físics del món a treballar. La cosa s'ha anat complicant des de que Newton disparava bales de canó, i les evidències experimentals ara són bastant més complicades d'encertar.
Els físics de partícules estan intentant explicar el funcionament de les partícules bàsiques que conformen l'Univers. Això és, les partícules de què estan formats els protons i neutrons, els electrons i moltes altres partícules que es necessiten perquè tot encaixi.
De moment el model teòric construit que té més números per esdevenir el definitiu és el Model Estàndard. Entre moltes altres coses, aquest model intenta explicar el motiu pel que les partícules tenen massa o perquè n'hi ha que no en tenen. Per poder donar una explicació racional a tot això, s'ha fet una hipòtesi, l'existència d'una nova partícula (el bosó de Higgs) que encara no s'ha trobat mai.
Un dels objectius dels investigadors i dels detectors del LHC és trobar-la.
A banda d'això, un fet poc conegut però no per això poc sorprenent és el fet que no sabem de què està fet el 96% de l'univers on vivim (alerta, que és la gran gran gran majoria de l'univers, eh?). La matèria que nosaltres veiem està feta de partícules ordinàries més o menys ben conegudes i estudiades, o en procés d'estudi. Però aquesta immensitat de matèria (des d'una pilota de tennis fins a una estrella de neutrons) només és el 4% de la matèria que trobem a l'univers.
Hi ha evidències d'una quantitat molt més gran de matèria i energia, que encara no s'ha pogut descobrir ni què és ni com és. En un atac d'enginy desmesurat, la comunitat científica les ha anomenat matèria fosca i energia fosca.
A banda d'això, altres incògnites com per exemple:
- múltiples qüestions sobre l'antimatèria
- com era la matèria durant el primer segon posterior a l'explosió del Big Bang?
- l'espai té 3 dimensions o en té més?
... també seran objecte d'estudi amb l'ajuda d'aquest gran laboratori.
3 comentaris:
vale, us deixem construir aquest gran laboratori perquè sinó no sabríem on posar tants de físics, però jo tinc una pregunta:
això que les partícules no tenen massa no és veritat oi? vull dir, es diu que no en tenen perquè és una massa despreciable, oi?
Ptons
però oi que de moment no ha arribat el moment en que es podria formar un forat negre?
Es a dir, el van engegar, però precisava un temps per que funciones al 100% o quelcom així, no?
merci per les teves explicacions.
mua
Jo ...
Jo que volia que tot petés en un forat negre. Encara que tinc la meva teoría que en realitat el forat negre ens portaría a un nou pla d'existencia no-física on tots menjariem dolços i fariem olor a primavera eterna.
En tot cas, un que no te molta idea d'aquestes coses agraeix la seva senzillesa a l'hora d'explicar aquest mòn llunyà però proper a tots nosaltres.
i per cert ... m'encanta això: Fremskrittsvennlige Studenters Foreningen
Publica un comentari a l'entrada