11 de març del 2007

LLUNA ROJA

Per fi puc dedicar una estona a escriure al bloc!!! Feia molt de temps que ho tenia pendent i m'ha estat impossible degut a altres feines que s'havien de realitzar de manera imminent. Però bé, ara que ja hem arribat al final de la setmana i tot el que s'havia de fer ja s'ha fet (i sinó s'ha fet... ja és massa tard i no paga la pena) des de la tranquilitat que em dóna estar a la meva habitació un matí de diumenge, ja estic en condicions d'explicar-vos ben bé el que s'amaga darrera d'un eclipsi lunar.

Per què he titulat aquest post "LLUNA ROJA" ?

Doncs perquè quan trobem un eclipsi lunar total, la lluna lluny de desaparèixer rere l'ombra que la vol tapar, ens reflexa la llum roja que més endavant veurem com li arriba... una imatge que no deixa de ser-me molt simpàtica. :P

Anem a veure el QUÈ i el COM de tot plegat.

ALINEACIÓ DELS ASTRES


Què és un eclipsi? Si busquem l'etimologia de la paraula ho veurem clar.

Eclispi ve del llatí "eclipsis" que al seu temps deriva del mot grec "ékleipsis" que vol dir "desaparició".

Un eclipsi és l'ocultació d'un objecte degut a l'ombra que n'hi projecti un altre. Els que veiem nosaltres impliquen a la Lluna, al Sol i a la Terra. El fet que hagin estat molt de temps vistos com a estranys, antiintuïtius o màgics és degut a que en som part implicada i els veiem "des de dins". Però la comprensió del que passa es farà òbvia quan veiem el que passa des de fora de casa nostra.

Marxem doncs, d'excursió per l'univers fins que poguem veure la Terra, la Lluna i el Sol.


Aquí tenim un esquema del que podríem veure. A l'esquerra tenim el Sol que emet llum i il·lumina al seu temps la Terra i la Lluna. Al mig de l'esquema tenim la Terra i a la dreta de tot tenim a la lluna.

La combinació adequada d'aquests tres objectes ens donarà com a resultat els diferents eclipsis que podem trobar: els eclipsis solars i els eclipsis lunars.

LA LLUNA S'AMAGA

El primer que hem de fer és fixar-nos en l'ombra que fa la Terra quan és il·luminada pel Sol. Com bé podem veure en l'esquema de més amunt, projecta 2 cons d'ombra degut a ser un objecte no puntual. Des del punt situat a la part superior del Sol s'emet llum que projecta l'ombra en una direcció, el mateix va succeint en totes direccions fins que arribem al punt inferior. Això provoca que hi hagi unes zones d'ombra i zones de penombra, que queden marcades a l'esquema.

Ara pensem... per què veiem la lluna? No emet llum... és un tros de roca orbitant al voltant de la terra. El que passa és que la llum del sol que hi arriba ens és reflexada cap a la Terra. [Degut a la seva posició no sempre la podem veure tota il·luminada i d'aquí les diferents fases (si no ho veieu clar... digueu-ho i en fem un altre post d'això!)]

Amb aquests pensaments presents tornem cap a l'esquema. Què passaria si la lluna un dia s'amaga darrera l'ombra que projecta la Terra de la llum que rep del Sol???

JA ESTÀ! Ja sabeu perquè es produeixen els eclipsis de lluna. No és res més que això, la lluna es situa alineada amb el Sol i la Terra cau just darrera l'ombra d'aquesta.

Ja està? Sí, un eclipsi no és res més que aquest senzill fenomen. Com és habitual en la natura, però, les coses no són tan senzilles i podem trobar diferents tipus i característiques d'eclipsis.

La lluna no està perfectament alineada en el pla de la Terra i el Sol i quan orbita, a vegades passa més amunt o més avall de l'equador. Si torneu a mirar l'esquema, veureu que això farà que encara que estigui alineada de la manera que hem comentat
  • pot haver-hi vegades que passi totalment per sobre de les ombres (posició L4) i no tinguem eclipsi,
  • podem trobar que passi per la zona que està en penombra (posició L3) i tindrem un eclpsi penombral (que quasi no percebrem),
  • podem trobar que estigui entre la zona d'ombra i la de penombra (posició L2) i trobarem un eclipsi parcial,
  • o per últim, podem trobar que la lluna passi pel mateix pla en el que es troben la Terra i el Sol i aleshores tindrem un eclipsi total com el del passat dia 3 (posició L1).

A JUGAAAAAR!!!

I ara una pregunta... i com que és molt senzilla no la responc i així ens exprimim tots una mica la neuroneta. (ja veureu, com quan ho hagueu pensat i ho veieu no se us oblidarà mai més) Qui la sàpiga que no l'escrigui, que se la quedi per ell... així tothom la pot pensar i no li diem la resposta a ningú. Jo d'aquí uns dies penjaré la resposta i ja sabreu si estàveu en el camí encertat o no.

L'eclipsi de l'altre dia va ser en lluna plena...podrem veure algun dia un eclipsi en que la lluna no estigui en "lluna plena"???

Per què???

(Òbviament la resposta important és la del perquè, que a l'altra us ho jugueu tot al 50% i no té gràcia.)

LLUNA ROJA

L'últim eclipsi vaig tenir el privilegi i l'honor d'observar-lo a la muntanya i rodejada de molt bona gent... i la pregunta més recurrent quan l'eclipsi ja s'estava donant en la seva fase més avançada va ser:

"Escolta, i perquè la lluna es veu vermella?"

Cert, per uns instants de la nit la lluna era roja. Això és degut a que quan entra dins la zona d'ombra, l'única llum que li pot arribar és la que prèviament ha travessat l'atmosfera terrestre. Sense aquesta, no veuríem absolutament res ja que cap raig de llum podría ser rebotat per la lluna i arribar als nostres ulls... El roig prové de la refracció que pateix aquesta al travessar l'atmosfera abans d'arribar i reflexar-s'hi.
El fenòmen que ocorre dins l'atmosfera és molt semblant al que trobem quan es pon o surt el sol i que podeu trobar més ben explicat al post que ja fa uns dies vaig penjar sobre el color blau del cel!

Doncs bé, esperant que ja sapigueu si podem o no veure eclipsis en una altra fase de la lluna que no sigui la plena, i el més important: esperant que sapigueu EL PERQUÈ, us deixo fins d'aquí uns dies!!!

5 comentaris:

Unknown ha dit...

ja sabem els perquès i els quelcoms...

però...

no sabia lo de la lluna roja! maco, maco.

merci, àngela!

Blue Coconut ha dit...

Vaja, i els Blue Coconut fent un concert acústic! Però a la mitja part el vam veure eh!

Anònim ha dit...

que la física no ens distregui del que és essencial:
La lluna és roja perquè hi entén d'humanitat, d'ètica i de ideologia.
;-)

petonàs

amay ha dit...

avui he descobert que entrant al teu bloc apareix música! és pel teu, oi?

per altra banda... ja recordo l'últim eclipsi! el de campaments! que bonic...

merci angie... a veure si continua havent-hi vida al bloc!

Julio Domínguez ha dit...

jo el que opino es que el teu bloc no hem serveix per res yo he posat perque es important que hi hagi lluna plena a una excursió nocturna!!! I tu no m'has respost res i apart tot el que u has dit ja ho sabia. Quants anys tens 3 o esque tampoc no ho saps.