20 d’octubre del 2006

Richard P.Feynman, sense comentaris

Diuen que els físics tenen un punt d'excèntrics...
Diuen que els físics (la majoria d'ells) tenen una debilitat especial per la música...
Diuen que els físics són uns cocos...

Diuen, diuen, diuen... es diuen moltes coses, però ves a saber si totes elles són veritat o no. Com totes les generalitzacions, doncs suposo que a vegades es compliran i a vegades no, i cada un és cada un i bla, bla, bla.

Però l'home que us vull presentar avui... reunia els tres tòpics anteriors.
És un dels grans físics de la història que em cau més en gràcia i va ser un gran divulgador (fet que fa que l'admiri encara més). Els exemples que va posar per explicar conceptes tan complicats com la mecància quàntica o l'energia encara són referència avui en dia a les classes que ens fan a la facultat. Ha marcat època.
Un altre dels temes pels que sempre tenia una estona per reflexionar era la relació entre la ciència i la societat, en conferències on deia clar i alt el que pensava sobre ciència, sobre religió, sobre la societat.. sempre deixant clar, que aquella no era la seva professió i que allò només era la seva opinió. Discret sempre.


I tot això no treu, que hagi estat un dels físics teòrics claus del segle XX, pel que fa a l'estudi de l'electrodinàmica quàntica.

Doncs no és gens conegut pel món "no-físic"...

Aquest és un greuge que hem de solventar.

És per això, que a partir d'avui anireu trobant de tant en tant algun articlet relacionat amb un dels molts aspectes de la vida i obra del gran RICHARD P. FEYNMAN.

Aquí tenim a la família Feynman, de vacances. Sempre viatjaven amb aquesta furgoneta, que el mateix Richard va tunejar pintant-li els diagrames que duen el seu nom, i que serveixen per entendre i calcular les interaccions entre partícules en el espai-temps.

PER COMENÇAR: un rebentador de caixes fortes a Los Àlamos

Los Àlamos és un desert d'Estats Units, on es van instal·lar els investigadors i militars que van dur a terme el "Projecte Manhattan" (projecte que va desenvolupar les bombes atòmiques nord-americanes durant la IIa Guerra Mundial.

Doncs, Feynman era un dels físics de base (encara era molt jove i no havia començat amb els seus grans treballs) que estaven tancats dins el projecte. Literalment tancats, ja que vivien dins del recinte tancat i vigilat on realitzaven les diferents investigacions. No cal a dir, que hi havia estona per aborrir-se vivint al mig del desert... doncs una de les distraccions de Feynman va ser dedicar-se a obrir les caixes fortes dels seus companys, sense el seu permís... és a dir, a rebentar-les. Però no amb força... sinó amb manya.

Particularment coneguda i divertida és una de les més cèlebres obertures de caixa que va realitzar. No cal dir, que dins les caixes fortes de Los Àlamos, no s'hi amagaven papers trivials... la informació que contenien era molt confidencial, pel que podia arribar a desencadenar.

Si voleu saber què va passar... continueu atents al blog.
Demà mateix ho sabreu.