a l'ECONOMIA li falta... TERMODINÀMICA!!!
Així de provocatiu és el títol, i així d'atractiu.
M'estic llegint un llibre que està sent molt interessant i del que tard o d'hora em sentireu comentar. Els autors en són economistes, enginyers i filòsofs de la France que exposen els motius que ells tenen per pensar que si volem seguir conservant aquest món com ha arribat fins a nosaltres, la manera de fer-ho és a través del DECREIXEMENT ECONÒMIC. Van més enllà i proposen maneres i vies d'aconseguir-ho.
En un dels artícles/capítols que formen el llibre, se'ns presenta la figura de Nicholas Georgescu-Roegen, creador de la "bioeconomia". Al llegir el nom: bioeconomia, no amago que em vaig posar a la defensiva. El prefix "bio-" s'està utilitzant molts cops en va i he d'acceptar que el tinc associat ja a una superficialitat que no m'agrada gens a l'hora de tractar temes ambientals i amb la que moltes vegades tinc la sensació que es tracten. Però aquest és un altre tema.
Retornant, a Nicholas Georgescu-Roegen. Vaig continuar llegint a veure què m'explicaven sobre la bioeconomia... i el que vaig trobar em va entusiasmar.
L'ECONOMIA NO HA CANVIAT DE PARADIGMA
Durant el segle XIX dos grans científics van donar un gran gir a la ciència experimental. Carnot i Darwin, van iniciar la termodinàmica i l'evolucionisme respectivament. Les dues branques van implicar per les seves respectives disciplines (la física i la biologia) un canvi de paradigma.
El que tenen en comú la termodinàmica (amb l'aparició del concepte de l'entropia) i l'evolucionisme és que marquen una interacció entre els sistemes estudiats i el seu entron. Tenen en compte el context en que es prenen i el moment en que ho fan.
En el cas de l'evolucionisme és prou clar per tothom, suposo que cal aclarir una mica què hi pinta la termodinàmica en tot això.
Amb la mecànica newtoniana, amb el formalisme aportat per Newton si un vol retrocedir en el temps obtindrà els mateixos resultats que ha obtingut prèviament (això sempre sobre el paper, tots sabem que la realitat és molt més complexa). En canvi, un dels principis base de la termodinàmica ens indica que l'evolució d'un sistema és unidireccional amb el temps. És a dir, que a mesura que avança el temps un sistema evolucionarà d'una manera irreversible.
La tesi de Georgescu-Roegen s'inicia mirant un temps enrere fins arribar al moment de creació de la ciència econòmica. La ciència econòmica que nosaltres coneixem és marcadament un producte del racionalisme occidental, que va aparèixer com a imatge de la mecànica celest, una aplicació social d'aquesta. És una ciència basada en l'equilibri, separada del que envolta i que no té en compte les influències que tenen els resultats fora d'ella mateixa. Les mateixes característiques que la mecànica newtoniana. No contempla una evolució d'un sistema en el sentit termodinàmic de la paraula.
Per Georgescu-Roegen, és necessari un canvi de paradigma en l'economia. Que abandoni la concepció mecanicista dels sistemes i que evolucioni com ja han fet la resta de ciències experimentals. En l'evolució s'hauria de tenir en compte que aquesta (o els humans elaborant les diferents accions per dur a terme activitat econòmica) porten a terme activitats sotmeses a un sistema que és la bioesfera. Sistema aquest sí, sotmès a les lleis de l'evolucionisme i la termodinàmica.
Alguna cosa grinyola entre l'engranatge que uneix a l'economia que fa girar al món (o a part d'ell, almenys) amb el món que no només habitem els humans, que gira sense que ningú el provoqui i que té una sèrie de recursos LIMITATS.
POTI-POTI D'APORTACIONS PERSONALS
Portem uns dies, en que sembla que s'ha posat de moda xerrar sobre el canvi climàtic i l'escalfament global de la Terra i bla, bla, bla...
Aquest és un problema real que certament ens ha d'ocupar i preocupar durant els pròxims anys, però també és un problema davant del qual és molt senzill causar alarma i apel·lar al catastrofisme. I de fet aquest és el tractament que crec que en fan els mitjans de comunicació.
Fem una parada aquí.
Vull aclarar un aspecte que em posa bastant frenètica cada vegada que veig que es repeteix per televisió. Quan es parla de contaminació atmosfèrica, d'escalfament global, de contaminació atmosfèrica... les televisions ens obsequien amb una sèrie d'imatges horribles de grans i monstruoses xemeneies que treuen quantitats enormes de FUM BLANC densíssim.
Des de la meva modesta posició, només vull aclarar que el que contamina aquest fum és el mateix que contaminem cada un de nosaltres quan ens dutxem, o quan bullim una olla de macarrons... aquell horrible fum és VAPOR D'AIGUA. Res més que això. El diòxid de carboni, que és el gas culpable de tots aquests desastres és inodor i incolor.
Bé, i ara que ja m'he tret l'espineta... continuo. :P
Crec aquí, que han d'anar per separat absolutament les consideracions teòriques que poguem fer de la pràctica. M'explico.
Llegint i averiguant alguna cosa més sobre Georgescu-Roegen, i actuant introduint canvis en l'economia (per posar un exemple) és necessari, però comporta uns canvis que són tan lents que pot ser que quan haguéssim aconseguit alguna cosa fos massa tard. Mentre emprenem grans projectes que permetin canviar el model en que vivim (que és el que ens ha dut a la situació actual) no hem de deixar d'anar actuant en el dia a dia, amb accions molt més reduïdes i d'abast molt més limitat però necessàries igualment.
Aquí si que el debat queda obertíssim. No en tinc ni idea d'economia, per tant agrairé enormement qualsevol comentari que vagi en la direcció de la viabilitat i veracitat del que presenta el gran personatge que ens ha ocupat avui, per part d'algú més entès en la matèria que servidora.
6 comentaris:
Àngela! Sóc el Santi!
He estat fent un cop d’ull als diversos blocs que conec, he llegit el teu post i no pus estar de dir-te que tens tota la raó del món. El paradigma neoclàssic –la corrent principal i majoritària del pensament econòmic actual- intenta explicar la realitat des d’un punt de vista asocial i anhistòric. Cada cop més, els professors d’economia –sobretot els de teoria econòmica- intenten fer semblar més la economia a la ciència física i a les matemàtiques que a la ciència jurídica, la política i la resta de ciències socials. S’obliden que, de fet, la economia forma part de la realitat social.
Fa temps, precisament, ja vaig parlar d’axó en el meu bloc http://santimiquel84.bloc.cat/post/4755/69353 i el meu últim post també nava pel mateix camí http://santimiquel84.bloc.cat/post/4755/136168 . I es que determinats supòsits simplificatius acaben condicionant moltíssim l’estudi econòmic posterior. Un exemple és el famós supòsit del “homo economicus”. On es diu que el individu pren les seves decisions de forma racional i havent realitzat un estudi cost-benefici. si aquest supòsit fos vertader la gent no tindria parella. Renunciar a totes les dones (o homes) del planeta per un/a? Au va!
Sigui com sigui existeixen diferents escoles de pensament que critiquen aquests postulats. Des del neoinstitucionalisme nord-americà, a la escola austriacista, passant per l’estructuralisme o els hereus del marxisme. Cal a dir, doncs, que el teu amic Georgescu-Roegen (que treballà pel govern Romanès de Ceausescu) ha adaptat el seu discurs després de la caiguda i fracàs del sistema socialista d¡economia planificada, però pivotant sempre al voltant del anticapitalisme.
Per acabar, dir-te que ja hi ha hagut moviments per a la “socialització” de la economia. Moviments que s’autoanomenen “post-autistes” i que a l’Estat Espanyol s’agrupen al voltant de grups de Economía Crítica ( http://www.ucm.es/info/ec/index.htm o http://www.economiacritica.net ).
Be, espero haver satisfet la teva intriga amb lo poc que conec del tema. Per cert, no et preocupis per lo malament que t’ha anat el semestre, pensa que Einstein suspenia les mates i li van arribar a proposar que deixés els estudis....després es tivàren dels cabells, jejeje
Salut!
Ei gràcies Santi!!!
només un parell de cosetes:
1.- No sé si en Georgescu Roegen és o no amic meu, perquè no en sé res sobre la seva vida... senzillament volia expresar aquí un punt de vista que fins ara no havia llegit mai sobre l'economia i que m'ha sorprès.
2.- Einstein... NO VA SUSPENDRE MAI LES MATES. Vaig fer un treball de recerca sobre el tema i et puc assegurar que ha passat a la història com a mal estudiant, cert... però perquè discrepava absolutament de la manera amb que els professors li ensenyaven. Tenia problemes amb altres assignatures (com llengua), però en matemàtiques i física sempre va obtenir resultats excel·lents.
(Bé, el 2n comentari és molt friqui... però ja sabeu com sóc)
fins aviat!
àngela
Així que has decidit deixar la física en aquest post i fer una excursió per les ciències socials!!!
Àngela, em moro de ganes de llegir aquest llibre.
Jo també estic d'acord amb la gravetat de interpretar l'economia de forma separada de la resta de la realitat social i natural. De fet, la humanitat s'ha inventat la segmentació del coneixement de la realitat per intentar entendre-la. Però aquesta especialització, a vegades indispensable, és un perill perquè es perd el nord. A mi també sempre m'ha semblat que l'economia és el paradigma de ciència o disciplina autàrquica (per utilitzar terminologia econòmica). M'encanta aquell acudit de l'enginyer, el ferrer i l'economista que estan en una illa deserta sense menjar, amb una llauna de mongetes i sense obrellaunes (el coneixes?? si no te l'explico).
En fi, serafina!!! ara deus estar fumant narguile a la illa de Jerba!!!
petonassosssss
doncs no, finalment l'illa no la vam trepitjar però bé... vaig fumar fulla de palmera seca.
Ei Roger...un dia d'aquests (més aviat d'aquells) quedem i fem un intercanvi de llibres. Pot ser profitós.
En Wagensberg (ja arriba el pesat dle carles amb el wagensbeerg del nassos) diu que la natura no té cap culpa dels plans d'estudis de les universitats. Deixa'm ser freakie un moment per trencar una llança a favor del pensament holista, i linkar i relacionar el màxim de camps possibles.
per cert, què tal a les classes en jorge (a aquestes alçades, li puc dir jorge, no?)
ei. ja sé que no escric gaire per aquí. Però...
vull llegir aquest llibre!àngela..ja me'l passaràs!!
mmmm.
i ara que en carles treu el tema...Per sempre amb el pensament holístic! La clau del món és que no es comprensible si te'l mires de del teu calaix...perquè obliden això les escoles, universitats??
falta paciència i observació. falta passió per la ciència i sobra mentalitat d'aplicació.
a que ve això ara? ni flowers.
siau angeleta!
rauriuka
Publica un comentari a l'entrada