2 d’agost del 2006

SPF 20... SPF 60... Com?? Quin pot de protector em quedo??

Escena que ens pot resultar familiar:


Esteu sols, amb un pot de protector solar a la mà esquerra on hi posa SPF 15 i amb un a la mà dreta que posa SPF 30.

"Mmmmm... amb quin em quedo. El factor 30 em protegirà més... però és més car... val la pena la diferència de preu? Si jo sóc més aviat moreno/a de pell... Ai, no ho sé!!!"

Doncs s'han acabat aquests moments de dubtes als supermercats i farmàcies. Per fi desvetllarem el secret d'aquest misteriós codi!!! Quan acabeu de llegir això sabreu què vol dir SPF i quina diferència exacta hi ha entre cada numeració.

Anem a l'arrel del problema, i d'aquí anirem estirant el fil.

El responsable de tot: EL SOL.

El Sol, amb tots els seus àtoms a temperatures altíssimes (al voltant de 5.400 ºC a la superfície i molt més elevades en el seu interior) emet ones electromagnètiques de diferents energies.


En aquesta representació podem veure, els diferents tipus de radiació que trobem en funció de la longitud d'ona que tingui cada una. Per dir-ho fàcilment, com més curta és la longitud d'ona, més energia té l'ona electromagnètica.

El Sol envia fins a la Terra des d'ones de ràdio (les menys energètiques) fins als rajos X (que tots sabem que no serien precisament saludables degut a que són molt energètics i poden alterar les cèl·lules del nostre cos de manera seriosa).

Repassem-les (de menys a més energètiques (= més perilloses)) i veurem de quines ens hem de protegir.
  • ONES DE RÀDIO. Per dir-ho ras i curt, ens afecten més les que ens poden rondar de televisions i transistors propers que les que envia el sol. No hi ha perill.
  • RADIACIÓ INFRAROJA. Aquesta és responsable, que ens morim de calor i que quedem a la platja ben cuits... però no ens fa cap altre mal.
  • LLUM. Bé, aquí en tenim prou amb no mirar directament al sol i, si volem, protegir-nos amb unes ulleres de sol. Els ulls són l'òrgan del cos sensible a aquest tipus de radiació.
  • RADIACIÓ ULTRAVIOLADA. La seva energia ja comença a ser perillosa pel nostre cos... aquesta és la que crema la nostra pell. D'aquesta és de la que ens hem de protegir.
  • RAJOS X. Cert, són molt perillosos. Però tenim la sort d'estar envoltats d'una atmosfera que els filtra... per tant, aquí l'atmosfera ens fa de protector solar.
Imatge dels rajos X que emet el Sol.

Per tant, centrem-nos en els RAJOS ULTRAVIOLATS, àlies : UV.

En tenim de tres tipus (tres franges d'energia diferents): UVA, UVB I UVC. (eiii, està currat el nom, eh?)

Pel que fa a l'última, la UVC, tornem a ser uns afortunats i l'atmosfera terrestre ens fa de protector solar. Les altres dues, són les perilloses. Els rajos UVA i UVB són prou energètics per afectar a les cèlules de la nostra pell.


VOSALTRES MATEIXOS

Sortiu i preneu el sol una estona. L'única condició: que no sigui amb un nu integral. (Perquè després diguin que això és aborrit o pesat.) Quan acabeu, mireu la diferència de color de pell que hi ha entre les parts del vostre cos exposades al sol i les que havíeu protegit.

Què ha passat?

Els rajos UVA i UVB ha actuat sobre les cèlules de la nostra pell.

Si ens adormim, i estem més estona prenent el sol, potser enlloc de morenos o vermellets, ens llevarem vermells i ens pot fer mal la zona cremada del cos.

Què ha passat?


Els mateixos rajos han actuat durant més estona i han fet més mal.


I l'exposició durant molt i molt de temps, pot arribar a alterar les cèlules de la nostra pell de tal manera, que s'arrivi a desenvolupar un càncer.


Molt bé, i ara que ja sabem, per què ens passa tot el que ens passa quan ens posem al sol, mirem com ens en podem protegir.

PROTECCIÓ 1:

Efectivament, amb una sombrilla parem totes les radiacions que puguin arribar-nos directament del sol. Excepte la radiació infrarroja, que ens arriba igualment (potser no tant intensa... però arriba).
Però home, així no ens posarem gens morenets...

PROTECCIÓ 2:

LES CREMES!!!

L'actuació de les cremes es basa en una sèrie de productes químics preparats per absorvir les ones electromagnètiques que tenen la radiació dels rajos UVA i UVB. (**Les molècules de qualsevol element, absorveixen de manera excel·lent una franja energètica molt concreta. Cada element o producte, n'absorveix una franja diferent.)
Per tant, quan ens posem la crema, el que fem és escampar sobre la nostra pell una capa d'un producte químic que absorvirà els rajos UVA i UVB. Per tant, tots els problemes que teníem queden solucionats.

Mira que bé. Pim, pam.

Però el món no és tan senzill, de pells n'hi ha moltes, de sensibilitats també i, per descomptat de cremes també.

QUÈ VOL DIR SPF?

Sun Protection Factor.

MOLT BÉ, LLESTA... I QUÈ VOL DIR "Sun Protection Factor"?

Per fi la resposta:

El numeret que acompanya als pots de crema, ens indica l'estona que podem estar al sol si ens hem embadurnat amb aquella crema abans de quedar com a gambetes. NO té res a veure amb la quantitat de rajos que és capaç de filtrar la crema.

Portant-ho a la pràctica.

Posem per cas que el primer dia de l'estiu no heu tingut temps d'anar a comprar la crema, i aneu a la platja/piscina igualment. Esteu durant mitja horeta prenent el sol i marxeu. Aixxx.. casi. No us heu arribat a cremar, però si us en descuideu... Molt bé, doncs arribem a la senzilla conclusió que podeu estar prenent el sol 1/2 hora sense cap mena de problema.

L'endemà aneu a comprar la vostra crema i us trobeu en la situació inicial. Dubteu entre: SPF 15 i SPF 40.

a) Us decanteu per la via SPF 15. Enhorabona, acabeu de multiplicar per 15 el temps que podeu estar prenent el sol. És a dir, podeu estar 7 hores i mitja al sol i no us cremareu.

b) Us decanteu per la via SPF 40. ENHORABONA!!! Acabeu de multiplicar per 40 el temps que podeu estar prenent el sol. És a dir, podeu estar 20 hores seguides al sol i no us cremareu. (Cas aplicable només en casos de dies i nits polars on el sol quasi no es pon).

Realment, l'absorció de rajos, no augmenta més del doble. Un SPF 15 ja abosrveix aproximadament un 93% de rajos UV per tant... molt més no ho podem augmentar.

Així, que ja queda desvetllat el secret. Ara ja sabeu com funcionen i què volen dir els famosos numerets de les cremes de l'estiu.
-----------------------------------------------------------------------
** Si em poso a explicar per què passa això, s'allargaria molt l'explicació i perdríem el fil.

10 comentaris:

ripero ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ripero ha dit...

Bones!

M'acabo d'assebentar de l'existència del blog, i fa moolt bona pinta!! :-) Molt millor pinta que el meu! (juasjuasjuas xD)

Però tu ets conscient del que has fet? Ja saps (tothom sap) com de toca* sóc, i quantes ganes tindré de fer puntualitzacions estúpides - em callaré les correccions ortogràfiques perquè es puguin queixar d'alguna cosa "els de lletres" - que es mereixeran reiterades i violentes agressions contra la meva person!?

És com ara, quan dius llum, potser seria més adient "llum visible", o "llum visible per als éssers humans", nu?...

Bé, espero que segueixis amb això, i que la Física sigui difosa a tot el món!!

Aneu amb Parra! xD

P.S.: Al BIT (www.bit-physics.org) tenim un departament de física divulgativa, potser podríeu col.laborar...

Anònim ha dit...

Wapissima!!!!
Acabo de veure aquest blog que t'estàs currant i mola moltissim!!!!!!!!!! jajajajajaja!!!

Jo vui saber, ja que tokes el tema i jo també soc algo curiós, tot i que crec que això ja no és tant tema físic sino més aviat mèdic, el xq de possar-nos morenos o cremar-nos. Es a dir, perque ens posem morenos? perque hi ha gent que es posa morena i gent que es crema? que ens passa al nostre cos a nivell cel·lular quan ens possem morenos i quan ens cremem? perque s'ens irrita tant la pell?

Be, que sàpigues que aniré entrant moooolt sovint al blog aquest... la idea és mooolt bona sens dubte!!!

Àngela ha dit...

ripero!! ja ho sabia que cometia un error fent extensiu el tema de l'existència del blog a gent superfísica com tu (jejejeeeee... ;·D) Però tard o d'hora te n'haguessis adonat.

Sóc conscient que a vegades potser utilitzaré llenguatge que per un superfísic serà incorrecte... però si volem escampar la física pel món... potser no ens cal ser tant perepunyetes, sense perdre mai la precisió del llenguatge, això si. Quan ja tinguem a tothom ficat en el tema ja anirem fent. S`ha d'anar entrant poquet a poquet que la gent s'espanta i marxa!!!

Àngela ha dit...

puppetz... farem la recerca del tema, tot i que molt em temo que té a veure amb la quantitat de melanina que tenim cada un a la pell...

no vull dir cap animalada, me n'informo i ja dic algo!

Així m'agrada, així m'agrada.. que circuli el coneixement!!!

ueueueueue

Anònim ha dit...

a més estaries entrant en el perillós i temible camp de la química! ho deixem per una possible col·laboració meva d'aquí a un temps? jejeje!!

QUÍMICA!!!!

jajajaja!! ets una crack! segona-claudi-mans!
ptons

Ruben Berenguel ha dit...

Superfísic perepunyetes... aquesta descripció del ripero és el summum!

Anònim ha dit...

Yo había escuchado otra versión sobre el factor de protección. Y es que el número que acompaña se refiere al número de minutos que puedes tomar el sol sin riesgo de quemarte.

Personalmente prefiero mi respuesta, ya que estoy convencido de que por mucho factor 40 que me ponga, si me estoy 20 horas bajo el sol me despellejo seguro.

P.S.: La página está muy bien, y que sepas que se supone que soy yo el Director de Departament de Física Divulgativa del BIT (www.bit-physics.org)

Àngela ha dit...

Hola Ricci!!

Encantada de coneixe't!!! Pos pel que dius de l'altra versió... podria ser. Només dic que jo no he fet cap estudi del tema i que el que explico aquí ho he llegit en un llibre i després ho vaig sentir un dia en un programa de divulgació d'aquests de la tele. Per tant, al tenir dues versions diferents que deien el mateix i no haver-ne sentit cap més vaig pensar que deuria ser aquesta l'explicació.

El que dius és veritat, diria que si estic 20 hores al sol... moro. Però en defensa de l'explicació del post puc dir que crec que si que ha de ser diferent l'efecte de la crema a una persona blanca de pell i a una morena. És a dir, veig lògic que amb la mateixa crema una sevillana morena pugui estar molta més estona al sol que un anglès.

Fins aviat!!!

P.S: I pel tema del BIT... teniu un gran nivell, però si creus que el Departament de Física Divulgativa està interessat en el tema.. bueno, no tinc molt de temps però algo podem trobar.

Anònim ha dit...

M'encanta com entens la ciència! Amb humor,senzillesa i no gaires voltes!!!! jujujujuju perfecte!!! ;-)