18 d’agost del 2006

+ planetes???

Fa un parell dies una notícia astronòmica va saltar a la palestra dels mitjans de comunicació de masses. Feia molt de temps que no ens arribaven noves de per allà dalt, tot i que el dineral que es destina a fer investigació espacial és considerable i crec que seria raonable que s'expliqués a la societat què se'n fa de tot això.


Però bé, deixant temes ètics a banda... quina era la notícia???

Doncs la notícia és un POSSIBLE canvi de la definició del que és un planeta. Canviant la definició que té actualment, es podrien incloure molts altres cossos del sistema solar.

Però per què canvien la definició de planeta.... tan avorrits estan els astrònoms d'aquest món?

EL PROBLEMA


Aquest és el Sistema Solar que vam estudiar a l'escola quan érem tots més jovenets/es:

Aquí tenim una comparativa dels diferents planetes que fins al moment, estan considerats com a tals. No us els haig d'anomenar, no? A hores d'ara tothom ja deu saber quins són.

Bé, doncs aquí està el quid de la qüestió.
Veieu quin és el tamany de Plutó? Un planeta petitíssim, a dures penes un punt en aquesta comparativa.

Per altra banda, entre Mart i Júpiter hi trobem Ceres. Cap al segle XIX va ser considerat com a planeta, però més endavant va ser considerat només un asteroide.

Per altra banda, tenim a Caronte, que seria el segon candidat ferm a ser planeta si aquesta definició tira endavant. Caronte és un dels satèl·lits de Plutó.

Com???

Un satèl·lit de Plutó? Com la Terra de la Lluna... però aleshores la Lluna també serà un planeta??? QUE NO CUNDA EL PÀNICO!!!

Caronte és un satèl·lit una mica especial. En realitat no orbita al voltant de Plutó, tots dos orbiten al voltant d'un punt situat entre els ells. Per tant, Caronte dóna voltes al voltant del Sol de la mateixa manera que Plutó.

I després hi ha l'asteroide (fins al moment) 2003 UB313, situat més lluny que Plutó però amb un tamany més gran que el planeta més llunyà del Sistema Solar.

Aquest fet, va fer que alguns astrònoms proposéssin que Plutó fos retirat de la llista de planetes "oficials". L'altre solució que es plantejava per solucionar aquests desajustos era incloure a altres cossos dins de la definició de planeta

LA POSSIBLE SOLUCIÓ

I aquí està el que han fet un grup d'astrònoms.

Proposaran a l'assemblea general de la Unitat Astronòmica Internacional (aquesta setmana que ve a Praga) una nova definició de "planeta" i una nova categoria de planeta.

Proposen que un planeta sigui:
"un cos celest rígid que té suficient massa per una gravetat interior que li dóna una forma hidrostàtica equilibrada (casi esfèrica), en òrbita al voltant d'una estrella, i no és ni una estrella ni un satèl·lit d'un planeta."

I proposen també que aparegui la categoria: "planeta plutó".
Els planetes plutons serien tota aquesta colla de planetes que ho són perquè orbiten al voltant del sol.... però que tenen un tamany petit comparats amb la resta de planetes del sistema solar.

Doncs bé, això és el problema que hi ha i la solució que es proposa.

Com tot en aquesta vida, aquest canvi té els seus pros i els seus contres. No patiu que si finalment s'aprova la proposta que hi ha en peu, crec que ja en tindrem notícies. No tant pel ressò astronòmic que pugui tenir, perquè al cap i a la fi, el coneixement de la comunitat científica serà el mateix i no s'haurà descobert res de nou. Sinó pel fet que molt possiblement s'hauran de reestructurar enciclopèdies, llibres de text... i això costa diners... i això és notícia.

3 comentaris:

Sete ha dit...

Caram, com costa a vegades posar-se d'acord per definir les coses!

Àngela ha dit...

Gerard, quina il·lusió tenir comentaris teus per aquí!!!

Tens tota la raó.

I sembla que hagi de ser el més fàcil, eh??

espurnes ha dit...

doncs jo no em vaig aprendre mail la llista sencera, en ordre o desordre, dels planetes del sistema solar...

els pobres nanos que s'haigin d'aprendre la nova llista de planetes van apanyats...

Felicitats pel blog. Crea addicció i tot, jeje.

mua