22 de juliol del 2006

Un dia no sempre ha tingut 24 hores

Quantes vegades hem exclamat:

AAAAARGGGHH!!! PER QUÈ EL DIA NO TÉ MÉS HORES???!!!

Doncs no ens hauríem de queixar. Si haguéssim viscut ara fa uns 900 millons d'anys, el dia no tenia 24 hores... en tenia 19 només!!!

I això?

Aquí haurem de fer el petit exercici de posar-nos en la posició inversa a la que vivim normalment i estem acostumats.

Aquesta fotografia ens ajudarà a ambientar la situació. Efectivament, ara estem a la Lluna i veiem la Terra com un cos extern a nosaltres al que estem efectuant una força gravitatòria.

Si ens situem d'aquesta manera, l'explicació és la mateixa que a l'anterior post.

Si ho recordeu, hem parlat que la força de gravetat de la Terra sobre la Lluna havia provocat un ralentiment en el període de rotació d'aquesta.

Però la Lluna també té un efecte gravitatori sobre la Terra (encara que menor). Enlloc de deformar-se la superfície rocosa, tenim les marees i aquesta força ha ralentit de la mateixa manera que veiem en l'explicació anterior el període de rotació de la Terra.

RESULTAT: actualment la Terra triga més temps en fer una volta sobre si mateixa que fa uns millons d'anys, per tant, els dies duren més hores.

Un altre fet curiós és que quan el dia només tenia 19 hores, els anys en tenien molts més de dies, ja que la Terra trigava el mateix que ara a donar una volta al voltant del Sol.

Amb què us quedeu, amb dies de 24 hores i anys de 365 anys... o amb dies de 19 hores i anys de 487 dies???

3 comentaris:

jordi ha dit...

Increïble...
Com deia la Sílvia més avall, gràcies per fer entenedor aquesta mena de "coses", que per part dels desviats en el camp de la CIÈNCIA ens resulta un poc feixuc entrar-hi.

Ah! Jo també vull donar voltes! Podríem fer el simulacre amb dos satèl·lits?

Anònim ha dit...

doncs no sé què dir-te eh... em sembla que m'estimo més els dies i els anys com estan ara. T'imagines tenir més dies a l'any i les mateixes vacances? nooo!!!

Així que més val no ho toquem i que tot vagi fent el seu curs!

Ptons

Àngela ha dit...

Astrid!
Em quedo amb el món que tenim ara, també... bé... que ningú malinterpreti, em quedo amb el món amb el període de rotació que tenim ara.

Lluís!
Amb dos satèlits el problema es complica infinit... però estic predisposadíssima a fer sessions baldufaires amb qui calgui.
Si aconsegueixo veure als meus amics fent aquesta fricada seré feliç!!!